De weg naar een goed en waardig leven?

De weg naar een goed en waardig leven?

Verlies van focus op dat wat er echt toe doet

In de snelle wereld waarin we vandaag leven is het gemakkelijk om het overzicht te verliezen. Overzicht op wat er voor jou echt toe doet. 

Door het verliezen van dat overzicht raken velen van ons als het ware verstrikt in de jacht op extern succes en erkenning.

 Velen voelen zich hierdoor, dixit een cliënt van me:

“te midden van de chaos”


En net daar, temidden van die chaos, ligt een krachtig instrument om een goed en waardig leven te leiden


Wat is dat instrument voor een goed en waardig leven?

Het kennen van jouw persoonlijke basiswaarden.

 

Deze scheppen orde in de chaos.

Door je te richten op wat echt belangrijk voor je is en je acties en beslissingen in lijn te brengen met je diepste, als het ware, principes kan je voor jezelf echt ontdekken wat jou persoonlijk vervult en je laat 'floreren'. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je oprecht geluk kan ervaren.

 

Waarom is het nu zo waardevol om je kernwaarden prioriteit te geven?

Daar echt naar te leven? Het begint allemaal met authenticiteit. Je identiteit.


  • Wie ben jij echt? 
  • Waar sta jij voor, ook als het moeilijk gaat? 
  • Wat vind jij echt belangrijk en leuk?


Dit alles wordt gestuurd door jouw waarden

Ze vormen als het ware je innerlijke kompas.

Jouw persoonlijke basiswaarden tonen je aan welke route jij persoonlijk het best volgt. Wat voor jou het best aanvoelt. 

 


Wanneer je bewust moeite doet om te leven in overeenstemming met je waarden, eer je als het ware jezelf.


Trouw blijven aan jezelf

Dit betekent het omarmen van wie je in de kern bent en keuzes maken die je overtuigingen weerspiegelen, ongeacht externe druk of maatschappelijke verwachtingen. 

Door trouw te blijven aan jezelf, creëer je een gevoel van congruentie en bevorder je een diepere verbinding met je eigen identiteit.

 

Het geeft je leven zin

Leven volgens je kernwaarden geeft ook betekenis en richting aan je leven. Je bent makkelijker in staat jouw persoonlijke doelen te bepalen

Wat ook zo mooi is aan prioriteit geven aan dat wat echt belangrijk voor jou is? Elke actie kan een kans worden om bij te dragen aan iets groters dan jezelf. 

Je waarden dienen als wegwijzers die je helpen navigeren door de uitdagingen van het leven en bieden een gevoel van richting bij het nastreven van je doelen. Dit gevoel van doel drijft je motivatie en vastberadenheid aan, en stuwt je vooruit naar een leven dat authentiek en vervullend aanvoelt.

 


Het geeft je (eindelijk) dat echt gevoel van zelfzekerheid.Diepere verbinding

Daarnaast heeft het omarmen van je kernwaarden een diepgaande invloed op je relaties en verbindingen met anderen. 

Wanneer je jezelf omringt met mensen die vergelijkbare waarden delen, kweek je een ondersteunende gemeenschap die je inspireert en optilt

Is er iets mooiers dan dat? Deze verbindingen worden echt steunpilaren van kracht en aanmoediging en creëren een netwerk van ondersteuning dat jouw maar ook de andere zijn algehele welzijn bevorderd

Door diepe en betekenisvolle relaties te bouwen op basis van gedeelde waarden, creëer je een gevoel van verbondenheid en een steunsysteem dat je helpt navigeren door de leuke maar ook de mindere momenten in het leven.

 

Men zegt vaak niet voor niets: “Een goede crisis laat zien wie je beste vrienden zijn.”

 

Het helpt je goed doen

Tot slot nog een laatste voordeel van het kennen van je persoonlijke basiswaarden?

Het helpt je integer de moreel juiste beslissingen te nemen

Wanneer je leeft in overeenstemming met je kernwaarden, ontwikkel je een sterk gevoel van integriteit dat je keuzes leidt. Je waarden worden een moreel kompas. 

Je kan gewoon beslissingen nemen die in overeenstemming zijn met je principes. Het laat je sterk in je schoenen staan. Je durft er gewoon staan, opkomend voor datgene waar jij in gelooft. Laat net dat opkomen voor waar je in gelooft net zo waardevol zijn in een wereld die vaak onze ethiek uitdaagt. Wat is juist of fout? 


Als ieder voor zichzelf als eens wat meer de goed voelende maar ook verstandige, moedige, rechtvaardige en gematigde beslissing zou nemen... Wat zou er dan gebeuren, denk je? 

De wereld zou er een pak mooier uitzien.

 

Het vasthouden aan je kernwaarden helpt je om jezelf te respecteren en een gevoel van trots en voldoening te ervaren en dat is gewoon super veel waard.

 

Disclaimer...

Let wel: Het omarmen van je kernwaarden is niet per makkelijk. Het vereist zelfreflectie, moed en toewijding. Om bewust die keuzes te maken die trouw zijn aan je innerlijke overtuigingen. Maar de beloningen is, naar mijn aanvoelen, groots.

 

Ikzelf althans ben super dankbaar een leven te kunnen leiden volgens mijn eigen kernwaarden. 

Het geeft m’n leven betekenis, vervulling en authenticiteit. Het geeft me de vrijheid om m'n eigen pad te volgen, trouw te blijven aan mezelf en te floreren.

Het maakt me zelfzeker.

En vermits ik dat gedurende een hele periode in m’n leven niet ben geweest en me juist minderwaardig voelde, is dat voor mij het hoogste goed.

 

Uitnodiging

Dus...

Ik nodig jou echt uit om stil te staan bij je kernwaarden.

Stel jezelf de vraag: 


"Leef ik echt volgens mijn diepste overtuigingen?"Zo niet, dan is het misschien (?) tijd om een stap terug te doen, je waarden opnieuw te evalueren en bewuste keuzes te maken die je in de richting van een goed, waardig leven leiden

De reis begint binnenin door te voelen en te reflecteren.

Het is zeker de moeite waard om te leven volgens je persoonlijke basiswaarden. Ze schenken jou de weg naar een leven dat authentiek en betekenisvol is.ONTDEK HIER EEN GRATIS VRAGENLIJST OM JOUW PERSOONLIJKE BASISWAARDEN TE ACHTERHALEN.


Reactie plaatsen