Voor wat staat EPIC?

Hey hey,


Je bent aan het surfen op www.epiccoaching.be... 

Dus ik kan me voorstellen dat je je wel afvraagt: "Voor wat staat EPIC?"


Allereerst denk je misschien wel aan episch.

EPIC is uiteraard de Engelse vertaling hiervan.

En ja, ik wens jou, mezelf, iedereen een prachtig en gedenkwaardig leven toe.


Want dat betekent episch = prachtig en gedenkwaardig.


Een prachtig leven? Ja. Als je op je sterfbed kan terugkijken en je kan zeggen dat het prachtig is geweest. Lijkt mij althans een mooi streven.

Toch?


Gedenkwaardig?

Ik hoor daarin 2 dingen:

1. Dat gij denkt dat uw leven het waard was om te gedenken

2. Dat gij voelt dat ge het na uw dood nog waard bent om te worden herdacht.

Ook dat, lijkt me een mooi streven.

Dat insinueert dat jij doorheen je leven zo leeft dat je ook na je dood nog positief wordt herdacht. Dat je als het ware een voorbeeld bent geweest.

En dat brengt op zijn beurt dan weer mee dat je zelf probeert zoveel mogelijk te leven naar 'inspirerende competenties'. Naar hoe volgens jou de 'ideale wereld' er zou uitzien. Is dan bijvoorbeeld iedereen moedig, sociaal vaardig, Daarnaast staat EPIC ook nog voor iets anders.EPIC is de afkorting van Embodied Predictive Interoception Coding.

Dit is momenteel de meest leidende theorie over hoe onze emoties ontstaan

Het is een concept dat is voorgesteld door Lisa Feldman Barrett en heeft een aanzienlijke impact gehad op het begrijpen van de relatie tussen onze lichaamssensaties en onze emotionele ervaringen. 

Deze theorie heeft veel erkenning gekregen binnen de psychologie en neurowetenschappen en heeft het traditionele begrip van emoties uitgedaagd.

EPIC beschrijft dat emoties niet louter worden veroorzaakt door externe prikkels, maar dat ze worden gevormd door de integratie van interoceptieve signalen (interoceptie zijn je inwendige zintuigen) uit ons lichaam en voorspellende processen in je hersenen

De EPIC-theorie heeft ons begrip van emoties verschoven van een reactieve respons op externe gebeurtenissen naar een actief en voorspellend proces dat voortkomt uit de interactie tussen ons lichaam en geest.

Met het EPIC-raamwerk hebben onderzoekers een nieuwe manier gekregen om emoties te onderzoeken en te begrijpen. Door de nadruk te leggen op de rol van interoceptie en voorspellende processen, kunnen we dieper inzicht krijgen in hoe emoties ontstaan en zich ontwikkelen. Dit heeft belangrijke implicaties voor de geestelijke gezondheid, therapieën en de ontwikkeling van effectieve interventies, die ik dus uiteraard ook inzet in mijn coaching.

Kortom, EPIC is de meest toonaangevende theorie op dit moment over de oorsprong van emoties. Het heeft ons begrip van emoties veranderd en biedt een nieuw perspectief op hoe onze lichaamssensaties en voorspellende processen in de hersenen samenwerken om onze emotionele ervaringen te vormen. Het is een zeer interessant gebied van onderzoek dat verdere inzichten biedt in de complexe aard van onze emoties en ons begrip van de menselijke geest vergroot.


Meer dan genoeg reden voor mij om mijn coaching-activiteiten te bundelen onder de naam EPIC.


Mocht je nog vragen hebben over hoe nu juist je emoties ontstaan, contacteer me gerust even hé. Ik leg het je met veel plezier uit!

Tot snel.


Groetjes,

Fré


EXTRA: Om concreet je emoties en gevoelstoestanden te benoemen kan je makkelijk gebruik maken van de gratis te downloaden Moodmeter.


Reactie plaatsen