14 voordelen van focussen op vitaliteit

14 voordelen van focussen op vitaliteit

Als je de voordelen van werken aan vitaliteit, zoals gedefinieerd door Deci & Ryan, vergelijkt met werken aan je leefstijl, zijn er een aantal belangrijke verschillen en voordelen die ik in dit artikel meegeef.

Mocht je geen zin hebben om alles te lezen. Je kan ook gewoon even de video bekijken. Daarin som ik alle voordelen voor je op.

https://youtu.be/3UCc7QNu8As


Hier kan je ze nog eens nalezen. 

Waarom zou je focussen op vitaliteit i.p.v. levensstijl?

1. Intrinsieke motivatie: Vitaliteit richt zich op het cultiveren van intrinsieke motivatie waardoor je dingen kan doen die je leuk vindt, waar je door gefascineerd bent. Deze benadering bevordert een dieper gevoel van vervulling en tevredenheid in vergelijking met externe factoren die veranderingen in levensstijl kunnen stimuleren.

2. Autonomie: Vitaliteit benadrukt het belang van autonomie of zelfbeschikking bij het maken van keuzes die aansluiten bij je authentieke zelf. Het moedigt je aan om je welzijn in handen te nemen en beslissingen te nemen op basis van wat je echt belangrijk vindt, in plaats van externe voorschriften of maatschappelijke verwachtingen te volgen.

3. Duurzaamheid op de lange termijn: in tegenstelling tot snelle, vaak ook oppervlakkige, veranderingen in levensstijl, richt vitaliteit zich op duurzame gewoonten, gedragingen en transformatie. Je ontwikkelt een basis voor welzijn op lange termijn.

4. Holistische benadering: Vitaliteit heeft een holistische benadering van welzijn, rekening houdend met verschillende dimensies, zoals fysieke, mentale, emotionele en sociale aspecten van je leven. Het erkent dat echte vitaliteit voortkomt uit het harmonieus koesteren van al deze dimensies, wat leidt tot een evenwichtiger en bevredigender leven.

5. Authenticiteit en zelfexpressie: werken aan vitaliteit moedigt je aan om je authentieke zelf te omarmen en volledig uit te drukken in je acties, keuzes en relaties. Het bevordert een gevoel van zelfacceptatie en zelfcompassie, waardoor je kunt leven in overeenstemming met je ware waarden en overtuigingen. 

6. Persoonlijke groei en bloei: Door te focussen op vitaliteit, stel je jezelf open voor continue persoonlijke groei en zelfverbetering. Het gaat om het verkennen van nieuwe ervaringen, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het verbreden van je horizon, wat leidt tot een gevoel van bloei en voldoening.

7. Verbeterd welzijn: Werken aan vitaliteit heeft een directe impact op uw algehele welzijn, inclusief fysieke gezondheid, mentaal welzijn, emotionele veerkracht en sociale connecties. Het bevordert een gevoel van vitaliteit en energie dat alle gebieden van je leven doordringt, wat leidt tot meer voldoening en geluk. 

8. Richting: Vitaliteit helpt je een gevoel van doel en zin in het leven te cultiveren. Door uw acties en keuzes af te stemmen op uw kernwaarden en passies, kunt u een dieper gevoel van vervulling en een groter gevoel van doelgerichtheid ervaren.

9. Veerkracht: het opbouwen van vitaliteit helpt bij het cultiveren van veerkracht, het vermogen om zich aan te passen en te herstellen van uitdagingen en tegenslagen. Het rust je uit met de innerlijke kracht en middelen om met meer gemak en doorzettingsvermogen door de ups en downs van het leven te navigeren.

10. Psychologisch welzijn: vitaliteit is nauw verbonden met psychisch welzijn, inclusief factoren zoals positieve emoties, zelfrespect en een gevoel van doelgerichtheid. Door prioriteit te geven aan vitaliteit, kunt u uw algehele psychologische gezondheid verbeteren en een groter gevoel van voldoening en geluk ervaren.

11. Authentieke relaties: werken aan vitaliteit kan een positieve invloed hebben op uw relaties door authentieke verbindingen te bevorderen. Wanneer u prioriteit geeft aan uw welzijn en uw ware zelf eert, kunt u relaties aantrekken en koesteren die gebaseerd zijn op wederzijds respect, steun en oprechte verbinding. 

12. Stressmanagement: aan je vitaliteit werken helpt je effectiever om te gaan met stress en bevordert een gevoel van innerlijke rust en balans. 

13. Verbeterde productiviteit en prestaties: Vitaliteit gaat niet alleen over persoonlijk welzijn; het heeft ook praktische voordelen op het gebied van productiviteit en prestaties. Wanneer je prioriteit geeft aan je vitaliteit, kunt je meer focus, creativiteit en motivatie ervaren, wat leidt tot betere prestaties op verschillende gebieden van uw leven. 

14. Positieve impact op anderen: wanneer u prioriteit geeft aan vitaliteit, komt dit niet alleen u ten goede, maar heeft het ook een positief, als het ware, rimpeleffect op de mensen om u heen. Door vitaliteit te belichamen  kan je anderen inspireren en motiveren om ook prioriteit te geven aan hun eigen welzijn en authentieker te leven.

 

Kortom, door vitaliteit te omarmen in plaats van alleen te werken aan veranderingen in levensstijl, stel je jezelf open voor een groot aantal voordelen die verder gaan dan oppervlakkige veranderingen in levensstijl.


Wil je hier meer over weten? Kom dan met me in contact


Tot binnenkort!


Groet,

Fré


Reactie plaatsen